Электронный журнал о жизни и путешествиях

Балі: цікаві факти

Відпочинок і подорожі

by ShaDeRzz 9649 views 0


Балі: цікаві факти

На самому великому Малайському архіпелазі, на території Індонезії розташований мальовничий острів Балі. Острів входить до групи малих Зондийских островів. Площа Балі - 5780 м2, населення - 3 890 757 осіб. Острів Балі один з найбільш відвідуваних туристичних курортів. На острові є все для хорошого відпочинку: мальовничі краєвиди, привітні люди, прекрасні пляжі, стародавня культура з красивими храмами, добре розвинена інфраструктура.

Як і у всіх країнах на острові Балі є свої традиції, культура і загадка.

- Острів Балі омиває Тихий і Індійський океан. Острів має своєрідний рельєф, де є гори з вулканами і низовини.

-  На острові є чотири види лісу: саванний, листопадний, гірський і вічнозелений.

- Острів Балі називають «пулау Кахьянган», що означає «острів богів».

- Острів відкрили для відпочинку хіпі, які певний час мешкали на території Куті. В результаті «паломництва хіпі» уряд Індонезії вирішили зайнятися розвитком курорту і тризма. Благополучного розвитку посприяли Світовий банк і ООН, вони вклали кошти для туристичного розвитку Балі.

- Архітектура острова незвичайна, будиночки корінних жителів дуже легко можна сплутати з маленькими храмами. Балійці дуже релігійні і вони прикрашають свої будинки великою кількістю статуй на релігійну тему.

- Як не дивно, але Українська мова є одним з найпопулярніших в світі, на ньому говорять близько 200 мільйонів чоловік.

- На Балі розмовна мова ділиться на три рівня, залежить від приналежності до касти, піднесений, середній, грубий. Жителі з певної касти, можуть використовувати тільки ту мову, до якого належить за статусом.

- На території Балі в північно-східній частині знаходяться два великих вулкана: Гунунг-Агунг (3142 метра), Гунунг-Батура (1717 метрів)

- Острів має протяжність 80 кілометрів.

- Температура на острові може коливатися. Температура на пляжі перевищує 30 градусів, а біля гір або підніжжя вулкана досягає 15 градусів.

- Індонезія густонаселена мусульманська країна, але на острові 90% жителів сповідують індуїзм. На Балі шанують таких богів як Шива, Брахма, Вішну, а також верховного бога Санг Янг Віді Васа.

- Місцеві жителі дуже релігійні, цим пояснюється велика кількість храмів на острові. За деякими даними їх налічують близько 11000. Деякі храми такі як Улувату і Танах Лот є пам'ятками архітектури.

- У кожному домі є свій маленький храм, де мешканці проводять свої релігійні обряди. 

- Балійці вважають додому живим створінням, головою є сімейний храм (домашній храм обов'язково повинен дивитися на вулкан Агунг), руки – житлові споруди, ноги - комора, кухня.

 - Балі – острів свято, 230 днів у році припадають на святкові ходи, барвисті події, цікаві звичаї. Жителі, які проживають на острові, мають різні національності і віросповідання, тому тут святкують як мусульманські, індуїстські так і християнські свята. 

- Однієї з найбільш дивних традицій острова є церемонія спилювання зубів. Зміст традиції в укороченні іклів, для того щоб людина була позбавлена походити на демонічні сутності і упокорення шести головних на Балі гріхів: жадібність, хіть, гнів, ревнощі, пияцтво, зарозумілість.

- Більшість мешканців не сповідують мусульманство, але все ж їм дозволено багатоженство. Чоловік може взяти в дружини чотирьох жінок, при цьому на другу, третю і четверту дружину, перша дає дозвіл. На даний час на Балі є багатоженство. Але в основному воно поширено серед балійців вищих каст.

- На острові в різних куточках можна зустріти статуї, одягнуті в чорно-білі спідниці і шапки, так місцеві жителі вірять в магічні здібності і можливість оживати ночами.

- Бездітність і імпотенція є приводом для розлучення.

- Балійці люблять дітей, особливо хлопчиків, вони продовжують рід, доглядають за літніми батьками, успадковують землі. Дівчатка йдуть у сім'ю чоловіка і успадковувати щось із своєї сім'ї не мають права.

- Самим відомим напоєм вважається елітна кава Kopi Luwak. Спосіб приготування: сировину збирають з екскрементів тварини різновиди сивет, поїдає стиглі зерна кави.

- На вулицях і узбережжі можна зустріти безлічі різнокольорових парасольок їх називають «tedung», що означає «захист» і кожен колір має своє значення, корінне населення вірять, що парасольки несуть захисну функцію. На Балі є чотири священних кольори: червоний, зелений, білий, жовтий.

  

Коментарі (0)

Щоб додати коментар, необхідно